Уникални мартеници украсяват коридорите на община Лозница
Публикувана от Admin на March 05 2014 23:59:03

Разширена новина

news: martenici.PNG

      На 28 февруари сутринта още към 8.30 ч.  в  община Лозница  традиционно беше подредена изложба от уникални и невероятно красиви мартеници. Инициативата  отново е  на ОДК гр. Лозница. Посетителите на изложбата могат да видят уникални и неповторими мартеници – иновативно  творчество на деца, учители и родители.
       В проявата тази година са се включили над 110 участници ученици и деца от детски градини, училища и клубове и кръжоци към ОДК от община Лозница. Преди да се захванат с изделията си, организаторите на инициативата са ги запознали с всички обичаи около празника 1 март и с характерните за Лознишкия край традиции по изработване на мартеници.


                  

      Едни от най-красивите са на Ателиетата по изобразително и приложно изкуство към ОДК по проект”Културното многообразие” в Община Лозница, финансиран от ЦОИДУЕМ, благодарение на който проект са осигурени богатството от материали за изработването на уникалните мартеници – бижута.  По думите на ръководителите на дейностите в Ателието по изобразително и приложно изкуство г-жа Стефанова и  г-ца Тахир целта на всички  участници е била да се опитат сами да измайсторят такава мартеница, като вложат собствените си умения и виждания. Проектирането и изработването на красивите мартеници е започнало още в началото на м. февруари.
       Не по-назад остават  неповторимите по красота и различие  мартеници на учениците от ОУ”Кирил и Методий” с. Трапище, изработени с много любов и старание  от природни материали и хартия креп, които грабват окото още в началото на изложбата. Тяхна достойна конкуренция са ръчно изработените мартеници на учениците от ОУ”Иван Вазов” с. Веселина.
       Г-жа Миланова – Директор на ОДК гр. Лозница съобщи, че уникалната изложба  ще продължава да украсява коридорите на общината до 22-ри март с идеята да се види труда и творчеството, които са вложили децата на община Лозница.