На 17.04.2014г. ( Велики четвъртък), малчуганите на г-жа Й.Мичева боядисваха яйца
Публикувана от Admin на April 28 2014 20:31:45

На 17.04.2014г. ( Велики четвъртък), малчуганите на г-жа Й.Мичева боядисваха яйца заедно с потребителите от центъра за рехабилитация в гр.Лозница.


Разширена новина

 На 17.04.2014г. ( Велики четвъртък), малчуганите на г-жа Й.Мичева боядисваха яйца заедно с потребителите от центъра за рехабилитация в гр.Лозница.

Боядисани бяха 60 бр. яйца,като беше спазена традицията - "първото яйце да бъде червено и боядисано от най-възрастната жена в къщата". Нашето първо яйце беше боядисано от баба Върбанка. Както повелява традицията ,тя потърка с червеното яйце, всички деца по челцата и по бузките ,за здраве.

На 22.04.2014г ,първият учебен ден след празниците,отново се събрахме в центъра за рехабилитация,но този път поводът е "Великден". Всички заедно,като едно голямо семейство отпразнувахме Възкресение Христово.

Учениците от 2 а клас и г-жа Мичева се бяха подготвили със специална концертна програма,която бе възстановка на пролетните, християнски, религиозни празници, Лазаров ден, Цветница и Великден. "Безброй деца със шарени яйца пак ще се преборят. Награда за юнаците ще бъдат козунаците, защото отново е Великден."


           

   На всеки от присъстващите бяха подарени великденски яйца, боядисани от децата и поставени в специални кошнички, изработени от цветна хартия специално за този ден от майката на Айфер Сали .

Като почерпка на масите ,за присъстващите ,бяха поднесени питки,баници и сладкиши приготвени от родители на учениците.

В подготовката на мероприятието участваха родителите на учениците : Денис ,Айфер ,Елица,Ленар,Памела

Целта, която си поставихме е децата да се въведат в историята на съжителството на различни общности по българските земи. С акцент върху най - важно качество на българския характер ,­ толерантността. Разграничават се отношенията между общностите в условия на зависимост и мирен живот.По този начин показахме, че сме различни , но сме единни, всички споделяме едни и същи ценности и приоритети всички сфери от обществения живот в нашия малък град.


Мотото на ЕС „Единство в многообразието“. То изразява идеята, че европейците са се обединили в съюз, за да работят за мир и просперитет, като в същото време се обогатяват духовно от множеството различни култури, традиции и езици на континента, а в нашия случай в държавата.

Ние всички трябва да сме едно цяло, за да успеем да се преборим с лошото в заобикалящия ни свят. Защото силните са единни.

По случай Световния ден на книгата  авторското право, г-жа Мичева заведе учениците си в градската библиотека, където проведоха свободно четене на верижка, на избрани книжки за деца, гатанки, пословоци поговорки.