Танцова група ”Етнопалитра” към ОДК гр. Лозница се завърна от Република Турция
Публикувана от Admin на May 23 2014 01:12:02

Разширена новина

   news: obrazovatelna_integracia.PNG

   На 26-ти април към 19.00 часа, 19 деца от Танцова група ”Етнопалитра” към ОДК гр. Лозница се завърнаха от Република Турция с много приятни впечатления и преживявания.Визитата на групата бе участие в официалните празничните програми на 17-тия Международен детски фестивал в община Газиемир-Измир от 21 до 26 април включително.Поканата за участие беше изпратена лично от Кмета на община Газиемир,  тъй като община Лозница е побратимена община на града от 2009 г. 
Още през м. март започна и подготовката на колоритния танц”Етнопалитра” към който бяха включени и децата от Танцова група”Танци на етносите и народите” към НЧ”Христо Ботев” с. Веселина с „Варненски танц”.Хореографите и ръководителите на двете групи усилено работиха и създадоха  танц,  пресъздаващ живота и бита на четирите етноса от община Лозница,  живеещи в мир и разбирателство години наред. С голям професионализъм и много труд беше  проектиран и реализиран общ танц на двете групи, а красивите костюми, музиката и танцът впечатлиха всички участници, гости  и местни хора на фестивалната програма.


     Танцовата група участва на различни места на гр. Газиемир, но най впечатляващо беше участието в официалната фестивална програма на 23 април на фестивалния площад на гр. Газиемир, където се събраха хиляди жители  и много деца.12 детски групи от различни държави като Китай, Литвания, Чехия, Русия, България, Македония, Северен Кипър, Румъния , Турция, Азарбейджан,  подариха на измирските деца прекрасни мигове с различните си  фолклорни и народни танци и песни.
Децата посетиха Кмета на община Газиемир Халил Ибрахим Шенол, Каймакамина на града, както  имаха  и възможност да посетят и дома на Дева Мария, туристическото селище Шириндже и много други красиви места на гр. Измир.Идеята на фестивала е увеличаване на културния диалог и създаване на нови приятелства между децата от различните държави.23 април е официален празник на Република Турция, затова, че  през 1920 г. се  създава  Великото народно събрание на страната и затова, че  Ататюрк подарява точно тази на децата на Република Турция като Международен ден и празник на детето.
 В община Газиемир – Измир празникът се празнува за 17-ти път.Традициите в страната са силни и празниците ще продължат и занапред със същия дух и идея за приятелство и сътрудничество между децата от цял свят.