Меню

Комуникация

Сигнали за корупция

Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Общинският фолклорен празник „Тюлбето” в с. Сейдол по пищен и разнообразен от всякога

Ежегодно на 6 май в местността „Тюлбето” край село Сейдол, община  Лозница, се организира фолклорен събор, в който участват колективи от цялата страна и фолклорни групи от различни етноси. В програмата бяха  включени много танци и надпяване, а различните  народните носии изпъстриха историческата местност.

От векове християните са се молели за благополучие и добра реколта в местността точно на Гергьовден. „Тюлбето” е била част и от религиозните ритуали на мюсюлманите.

В тазгодишната общинска проява участваха  самодейни колективи и ансамбли от Брезница, Горно Краище, Бабяк, „Галата”, Плъстина, Зараево, Владимировци, Самуил и читалищни групи от Лозница, Веселина, Ловско, Сейдол, Чудомир, Тръбач, Каменар и Манастирци. Те представиха изворен и обработен фолклор от своите райони.


     

Празникът започна в 10,30  часа с поздравление от кмета на Сейдол Али Дживгов, след което  поздравителен блок към гостите на събора направиха  мъжка фолклорна група при читалище „Развитие-1906” – Сейдол. Гости на събора бяха  народните представители от разградския регион, кметове на общини, председатели на общински съвети, бизнесмени и др.

Празникът  продължи с изпълнения на самодейните колективи и ансамбли. От 15 часа започва концертът на Вайдин, Кенан, Митко Дедов и Ати Молова. По-късно те  изнесоха концерт и в центъра на Сейдол.

Коментари

Няма добавени коментари.

Напиши коментар

Моля влезте, за да коментирате.

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.