Общинският фолклорен празник „Тюлбето” в с. Сейдол по пищен и разнообразен от всякога
Публикувана от Admin на May 12 2015 23:47:51

Разширена новина

Ежегодно на 6 май в местността „Тюлбето” край село Сейдол, община  Лозница, се организира фолклорен събор, в който участват колективи от цялата страна и фолклорни групи от различни етноси. В програмата бяха  включени много танци и надпяване, а различните  народните носии изпъстриха историческата местност.

От векове християните са се молели за благополучие и добра реколта в местността точно на Гергьовден. „Тюлбето” е била част и от религиозните ритуали на мюсюлманите.

В тазгодишната общинска проява участваха  самодейни колективи и ансамбли от Брезница, Горно Краище, Бабяк, „Галата”, Плъстина, Зараево, Владимировци, Самуил и читалищни групи от Лозница, Веселина, Ловско, Сейдол, Чудомир, Тръбач, Каменар и Манастирци. Те представиха изворен и обработен фолклор от своите райони.


     

Празникът започна в 10,30  часа с поздравление от кмета на Сейдол Али Дживгов, след което  поздравителен блок към гостите на събора направиха  мъжка фолклорна група при читалище „Развитие-1906” – Сейдол. Гости на събора бяха  народните представители от разградския регион, кметове на общини, председатели на общински съвети, бизнесмени и др.

Празникът  продължи с изпълнения на самодейните колективи и ансамбли. От 15 часа започва концертът на Вайдин, Кенан, Митко Дедов и Ати Молова. По-късно те  изнесоха концерт и в центъра на Сейдол.