Гр. Лозница- част от международно състезание по спортно ориентиране
Публикувана от Admin на May 12 2015 23:53:05

Разширена новина

На 01.05.2015г .гр. Лозница беше част от  поредното издание на международната купа „Вариант 5” – най-голямото клубно състезание в България – 4 старта – 2, от които, носеха точки за световната ранглиста. Проявата събра над 700 участника от 10 държави, които имаха възможността да бягат и определят победителите в нощния старт, спринта, средната и дългата дистанции. По време на тези 4 вълнуващи дни ог 30 април до 03.05.2015г.  участниците, както и техните треньори и спътници имаха възможност да се повеселят и разкършат на традиционната „вечер на ориентировача”.
 
Малко преди награждаването децата от Танцова група” Танци на етносите и народите” към НЧ „Христо Ботев-1931г.” с. Веселина и децата от ТГ”Етнопалитра”към ОДК гр. Лозница поздравиха всички участници със своето ансамблово изпълнение на „Сватбарска ръченица” и „Шопски танц”  по хореография на Румен Иванов и Алипи Алеков.

Средната дистанция (02.05) се проведе в района на село Дралфа, където районът беше много разнообразен и предизвикателен. В първата и последната част маршрутите преминаваха в гора с намалена видимост и по-трудна проходимост, докато в средата състезателите имаха възможност да се насладят на много чиста и приятна за бягане гора.


       
В последния ден от купа „Вариант 5” (03.05) се проведе и дългата дистанция „Трофей Търговище”, която също носеше точки за световната ранглиста, а освен това внушителен награден фонд очакваше призьорите в елита. Организаторите бяха избрали доста тежък район за този старт и всички маршрути имаха висок процент изкачване. първите трима в своите групи.

В състезанията взеха участие много голям брой деца на възраст до 16 години – около 300, което е една от основните цели на организаторите. През последните години „Вариант 5” имаше възможност да подкрепя клубовете, които участват с повече деца в тази възрастова граница, покривайки стартовите такси, разходи за път, а дори и давайки премии за всяко дете, което участва. Човекът, който стои зад покриването на тези разходи всъщност е швейцарец и се казва Кристиан Фийхтер.