Танцова група „Етнопалитра” към ОДК Лозница
Публикувана от Admin на April 25 2016 17:15:57
Танцова група „Етнопалитра” към ОДК Лозница и  ДФГ „Родопски звънчета” се завърнаха с  трети места от Националния кръг на конкурсите „Букет”

Разширена новина
На 23 април 2016 г. в зала „Света София” на Народното събрание се проведе заключителен концерт на второто издание на конкурсите „БУКЕТ”  в който участваха  и групи от община Лозница.
В раздел „Танцово изкуство” участваха ТГ „Етнопалитра” към ОДК гр. Лозница и ТГ „Танци на етносите и народите” към НЧ”Христо Ботев” с. Веселина, а в раздел „Музикално изкуство”  участва Детска фолклорна група „Родопски звънчета” към ОУ”Виделина” с. Сейдол.


И в двата раздела лознишките групи се класираха на по  трето място.
Танцът „Букет” на ТГ „Етнопалитра” към ОДК гр. Лозница и ТГ”Танци на етносите и народите” е микс от традиционни танци на етносите. В него посланието е:  толерантността и културното многообразие в съвместното съжителство и отношенията на различните етноси, живеещи в Лудгорието. Посланието на танца бе разбрано от публиката и журито и децата бяха възнаградени подобаващо  за своето прецизно  изпълнение.
Танцът беше създаден още през 2013г. по проект  към Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.  Хореографията е на Румен Иванов. По него още са работили и Алипи Алеков и Айше Реджеб – ръководители на групи към читалището в с. Веселина.  С него децата са се представяли както  на Национални, така и на Международни сцени.
Със своите звучни и мощни гласове и инструментални изпълнения децата от „Родопски звънчета” също спечелиха бурни аплодисменти от публиката. Това не е първата награда на групата, наскоро тя се завърна  от Национален конкурс „Диньо Маринов”  и със специална награда  за дебют и оригинално автентично изпълнение от Двореца на децата гр. София.