Тригодишни деца от Лозница се включиха в залесителна кампания
Публикувана от Admin на March 31 2017 22:05:44

Разширена новина
Над 100 деца от детска градина „Веселие“ в Лозница се включиха в залесителна кампания. Събитието е част от инициативата „Когато станем 100 000 – ще засадим гора“, чиито домакин днес и утре е община Лозница. Местната управа се е ангажирала не само с поддръжката на дарените за залесителната кампания 1500 фиданки, но и сама се осигурила допълнително фиданки.
Събитията в Лознишко днес са били три – разказа Вергиния Иванова от „Когато станем 100 000 – ще засадим гора“. Младата дама е от Лозница, от година работи за кампанията, по която вече са дарени 32 000 фиданки на деца, ученици и млади хора, за нея събитията в родния град бяха особено вълнуващи.Залесяването е започнало от село Трапище, където около 30 деца и възпитатели са се включили. Близо 30 0ученика от трите лознишки училища пък са залесявали край Градския стадион, където са засадени около 150 фиданки червен дъб, липа и ела.
Най-веселото събитие бе в детска градина Веселие“, където помагаха и горски служители от региона, както и неколцина татковци и майки. Децата, най-малките от които на по 3 години, първо се запознаха с вида дърво, което всяка от групите засади. След това на листчета бяха записани техните мечти какви искат да станат, когато пораснат, листчетата бяха поставени в корените на фиданките с пожелание да се сбъднат. Сред най-често срещаните професии бяха: полицай, пожарникар, войник, балерина, лекар, зъболекар, учителка, но имаше и един бъдещ малинар, както и Спайдърмен и Фея на зъбчетата.
В една от групите заедно с госпожата всеки сложи по лопата пръст, малчуганите обещаха всяка от групите да полива дръвчето си и да се грижи за него.

След младите жители на Лозница утре да се включат в залесителната кампания са включени и възрастните – обясни директорът на дирекция в община Лозница Данаила Савова. Мястото, където ще бъдат засадени дървета, е край язовир „Каменна стена“, където по проект вече е обособен кът за отдих. В кампанията са поканени да се включат и жители на близки и по-далечни населени места в Североизточна България. Залесяването започва в 10,00 ч.